Met o.a. verslag Boerenbijeenkomsten | maai slootkanten niet mee | subsidie en advies
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌

 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Bekijk de online versie
Waternet
 
Maai slootkanten niet mee voor stabiele oevers 
Er wordt nu volop gemaaid, vaak wordt de slootkant meteen meegenomen. Echter door te maaien kan de plant de wortels niet meer voeden. En die wortels zorgen juist voor versteviging zowel boven als onder water, cruciaal voor een stabiele oever.

Andere voordelen zijn bescherming tegen golfslag en stroming, minder landverlies door vertrapping of door oeververzakking en bescherming tegen aantasting door woelende en plantenetende vissen en kreeften. Tevens is r
ust in de oever goed voor de biodiversiteit en draagt dit bij aan een betere waterkwaliteit en meer leven in de sloot. Goed als u hieraan denkt als u gaat maaien.
Heeft u het erf al goed op orde?
Vanaf het erf kunnen veel nutriënten afspoelen naar de sloot. Via de subsidieregeling Bodem & Water kunt u advies krijgen van een adviseur die samen met u bekijkt of uw erf slim is ingericht en hoe u die afspoeling kunt voorkomen. Zo’n advies is gratis. Vaak is er niet eens een investering voor nodig terwijl het toch veel voordeel oplevert.
 
In 2027 moeten alle erven zo zijn ingericht dat er geen emissie naar het oppervlaktewater kan plaatsvinden. Zo moeten kuilvoeropslagen voor 2027 verplicht voorzien zijn van een opvang voor perssappen.  

“Als agrarisch ondernemer ben je soms beetje bedrijfsblind geworden”, zegt Ad Schoutens, erfcoach via Landbouwportaal Noord-Holland. “Je ziet dan niet meer dat zaken handiger kunnen op je erf, want je doet het al jaren zo. Als wij meekijken horen we vaak: Oh, dat ik daar niet zelf op gekomen ben.” Vaak is er nog wel winst te halen, weet Ad. “Bijvoorbeeld rond afvoer van perssappen, wasplaatsen, opslagen op het erf, of het goed schoonhouden van het erf.”
 
Kosteloos advies en subsidie voor maatregelen
Agrariërs in provincie Noord-Holland deel van het AGV-gebied kunnen een bezoek van een erfcoach aanvragen via het Landbouwportaal Noord-Holland. In Zuid-Holland en Utrecht zijn er watermakelaars waarmee direct contact opgenomen kan worden voor een afspraak. Het doel van het bezoek is om voorlichting en advies te geven om erfafspoeling te verminderen.  
 
Naast advies is er voor agrariërs in het AGV-gebied ook subsidie beschikbaar voor maatregelen via de subsidieregeling Bodem & Water. 

Subsidieregeling Bodem & Water
Terugblik Boerenbijeenkomsten 2025 
In februari jl. waren de drie boerenbijeenkomsten die waterschap Amstel, Gooi en Vecht voor het vierde jaar op rij organiseerde. Het verslag 'Terugblik Boerenbijeenkomsten 2025' geeft een beeld van de drie bijeenkomsten. Het gaat in op wat er is verteld en op de belangrijkste discussiepunten tijdens de drie avonden.

Tijdens de bijeenkomsten zijn vier onderwerpen besproken:
  • De stijging in waterschapsbelasting, door dagelijks bestuurder Arjan van Rijn
  • Kaderrichtlijn water (KRW) en wat het waterschap doet om doelen te halen, door Lisanne Drost
  • Stand van zaken wat betreft de aanwijzing van Nutriënten Verontreinigde (NV) gebieden, door Maarten Ouboter
  • Gesprek over ecologisch slootbeheer vanuit het perspectief van agrariërs die hier mee bezig zijn, de agrarisch collectieven, de schouw en de lokale watersysteembedienaar/ watersysteembestuurder
Ruim 210 van de ca. 750 agrarische bedrijven waren vertegenwoordigd bij één van de drie bijeenkomsten die verspreid over het AGV-gebied plaatsvonden. Daarnaast waren loonwerkers en vertegenwoordigers van de agrarische collectieven en LTO aanwezig.

Via onderstaande knop kunt u het verslag lezen:
Verslag Boerenbijeenkomsten 2025
Meldkamer voor agrariërs bij AGV
Agrarische ondernemers in het beheergebied van waterschap Amstel, Gooi en Vecht die een melding willen maken bij de meldkamer van Waternet worden nu sneller en beter geholpen. De interne werkwijze voor meldingen uit het landelijk gebied is verbeterd, met duidelijkere afspraken en verantwoordelijkheden. Dit om ‘van kastje naar de muur’ situaties te voorkomen. Tijdens de Boerenbijeenkomsten februari jl. is de komst van deze aparte meldkamer ook toegezegd door Arjan van Rijn.
De meldingen (bijvoorbeeld over een laag of hoog waterpeil, verstopte duiker of storing poldergemaal) krijgen direct een meldingsnummer dat gebruikt kan worden bij verdere behandeling, en contact over de melding met de meldkamer.

Kijkje op de boerderij

Om meldkamer medewerkers een beter beeld te geven van de onderwerpen waarover agrariërs wel eens meldingen maken, zijn ze verdeeld over twee groepen op bezoek geweest bij het melkveebedrijf van Kees Lambalk bij de Amstelveense Ringdijk. Ze hebben in het land gekeken bij sloten en bij duikers en daar uitleg gekregen over o.a. het waterpeil. Ook hoorde ze meer over de agrarische bedrijfsvoering, weidevogelbescherming en ecologisch oever- en slootbeheer. Het was voor iedereen een heel nuttig en leerzaam bezoek.


Hoe is de agrarische meldkamer te bereiken?

De agrarische meldkamer is onderdeel van de centrale Waternet meldkamer en is bereikbaar via het algemene telefoonnummer 0900 - 9394, met daarna optie 2 in het menu voor agrarische ondernemers.